Ahtola_Mikko.jpg

Toimitusjohtaja Mikko Ahtola.
Kattoliitto ry

Kattoliitto ry

Työtä kattotyön turvallisuuden eteen

Kattoliitossa on tehty työtä kattotyöturvallisuuden parantamisen eteen pitkäjänteisesti. Tuloksiakin on saatu aikaan, vaikkakin työtä on selvästi vielä edessä. Kattoliitto tilastoi jäsentensä sairauslomiin johtavia työtapaturmia ja niiden perusteella tapaturmat olisivat loivasti laskussa.

Huono työturvallisuus on rakennustyömailla vieläkin yleinen ongelma. Tapaturmia tapahtuu turvallisuuskampanjoista huolimatta edelleen aivan liikaa. Kattotöiden työturvallisuus ei juurikaan poikkea rakennusalan huonosta työturvallisuustilanteesta.
Pieniä tapaturmia, kuten liukastumisia, venähdyksiä ja viiltoja, sattuu paljon. Putoaminen on aina vaarallista ja katolta putoaminen jopa kohtalokasta.

Tapaturmien syitä on monia, mutta väärä asenne ja kiire ovat kaksi merkittävää tapaturmien aiheuttajaa. Kattoasentaja ei ehkä enää tunnista riskejä totuttuaan työskentelemään korkealla. Kattoja rakennetaan ja remontoidaan säiden armoilla. Kiirettä köytetään helposti tekosyynä turvallisuudesta laistamisessa.

Tapaturmien ehkäisy on ensisijaisesti inhimillisen kärsimyksen vähentämiseen tähtäävää toimintaa, mutta työnantajilla on myös taloudellinen intressi tapaturmien vähentämiseen ja niiden haittojen minimointiin. Jokainen tapaturma maksaa ja hidastaa urakkaa.

Kattotyön turvallisuus on myös talon omistajan asia. Omakotitalon omistajan kannattaa varmistaa, että urakoitsija huolehtii työturvallisuudesta. Jos kattokorjauksen urakka-aika on liian kireä tai tarjous uskomattoman edullinen, voi hyvällä syyllä miettiä, kuuluuko siihen esimerkiksi telineitä.

Taloyhtiön vastuu kattoturvallisuudesta on suuri. Onnettomuuden sattuessa tarkistetaan, kuka vastuun viimekädessä kantaa ja laskut maksaa.

Kattoliiton julkaisemassa Kattotöiden turvallisuusoppaassa muistutetaan mieliin yleiset kattotöiden turvallisuusvaatimukset. Olemme myös kokoamassa yhdessä jäsenten kanssa alan parhaita työturvallisuutta lisääviä käytäntöjä.

Kattoliitto tekee työtä kestävien kattojen ja turvallisen kattotyön hyväksi

Kattoliitto ry on vuonna 1964 perustettu katto- ja vedeneristysalan työnantaja- ja elinkeinopoliittinen yhdistys, jolla on sekä urakoitsija- että teollisuusjäseniä. Liiton tehtävänä on mm. edistää tervettä kattourakointia ja kilpailua sekä alan työturvallisuutta sekä neuvoa ja opastaa kattourakan tilaajaa ammattitaitoisen urakoitsijan löytämisessä ja urakkaan liittyvien muodollisuuksien hoitamisessa. Kattoliitto on jäsenenä mm. Rakennusteollisuus RT ry:ssä, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:ssa, rakentamisen laatu RALA ry:ssä sekä Suomen pelastusalan keskusliitossa.

Lue lisää: www.kattoliitto.fi